Hard werken

De afgelopen twee weken heb ik hard gewerkt. Ieder vrij moment ben ik bezig geweest met mijn eigen massagepraktijk. Van ’s ochtends 9 totdat de kinderen uit school kwamen. En ook ’s avonds op de bank was ik nog aan het werk. Even de boekingsagenda bijwerken, een boekhoudprogramma proberen te doorgronden, nieuwsbrief schrijven… Er was altijd nog wel iets te doen.

Hard werken dus. Maar voelde het ook zo? Was ik aan het eind van de dag óók aan het eind van mijn latijn? Had ik voortdurend het gevoel het niet goed genoeg te doen en mezelf daardoor nog iets verder te pushen?

Natuurlijk is het antwoord op al deze vragen ‘Nee’. Anders zou ik deze blog niet schrijven.

Ik kan het me nog zo goed herinneren, het moment dat mijn moeder me voorhield: ‘Als je iets wilt bereiken, dan moet je er hard voor werken’. Ik geloofde het destijds niet zo, want hard werken voelde voor mij als zwaar. Als stressvol. Als energievretend. En dat wilde ik niet. Maar ondertussen deed ik het wel zo. Ik wilde mijn werk goed doen, en als ik er niet tevreden over was dan zette ik er nog een tandje bij. Onderdrukte het gevoel van ontevredenheid en deed gewoon nog meer van hetzelfde.

Inmiddels heb ik ervaren dat je ook op een ontspannen manier hard kunt werken. Focus, geef water aan dat wat je wilt laten groeien en droom groot. Wanneer de droom maar groot genoeg is, blijf je hem ook zien als er een wolkje voorbijschuift. Wat een prachtige visie!

Ik gaf mezelf water, en mijn droom begon zich langzaamaan kenbaar te maken. Werd groter en duidelijker. Ik gaf hem kleur, geur, gevoel.

En nu is het dan zover. Het punt in mijn leven waarop alles bij elkaar komt. Ik werk moeiteloos en veel. Als het even niet zo moeiteloos gaat weet ik dat het tijd is voor een paar yoga-oefeningen, zelfmassage, een wandeling of simpelweg alvast het avondeten voorbereiden. Oftewel, dan voed ik mezelf. De truc lag voor mij in het leren voelen waar het omslagpunt ligt waarop flow overgaat in hard werken. En dan op het juiste moment actie ondernemen. Dat voelen lukt mij inmiddels beter, doordat ik steeds vaker echt aanwezig ben in mijn lichaam.

Leef jij ook zoveel in je hoofd? Yoga en massage zijn voor mij de belangrijkste hulpbronnen geweest om te leren landen in mijn eigen lichaam. Misschien voor jou ook? Je bent van harte welkom om een massage bij mij te komen ervaren.

P.S. Waanzinnig, wat voor verschil woorden kunnen maken. Van ‘hard werken’ blokkeerde ik. Dat heb ik dan ook niet gedaan de afgelopen weken. Ik was gewoon ontzettend gedreven mijn droom aan het verwezenlijken. Gaaf toch?

> Terug naar Homepage