Intens genoten heb ik van mijn zwangerschappen. Nooit eerder in mijn leven stond ik zo in verbinding met mijn lichaam. Dat geweldige lichaam, waarin gewoon een kind groeide. Alsof het niets was! Ik stond er versteld van dat dat kon en was me bewust van iedere nieuwe fase in die zwangerschap. Razend nieuwsgierig was ik ook. Naar het groeien van mijn buik, naar de echo’s waarop dat kindje steeds meer kind werd en natuurlijk naar de bevalling. Om over het leven daarna nog maar niet te spreken.

 

En toch voelde ik me blij en ontspannen. Verbonden met mezelf en het nieuwe leven wat in me groeide. 

 

Mijn beide zwangerschappen verliepen vlekkeloos. Jazeker, ook ik had last van misselijkheid en vermoeidheid. Ik rende na iedere hobbel naar de wc, at gekke dingen en volgens de vader van mijn kinderen richtte ik onze nieuwe keuken in volgens zwangerschapslogica. Ik werkte, verbouwde en verhuisde. En toen ik zwanger was van onze tweede dochter, liep er al zo’n peuter van anderhalf rond die zelf de trap nog niet op kwam en zeker niet alle nachten even goed doorsliep.

 

Een gezond lichaam en een goed basis

 

Nu mijn kinderen op de basisschool zitten, en ik als masseur steeds meer in contact kom met zwangere vrouwen, kijk ik weer regelmatig terug op deze periode. Zoveel vrouwen ervaren hun zwangerschap als stressvol. Vinden het zwaar. Zien hun zwangerschapsklachten als een last. Hoe kan het dat ik het zo anders heb ervaren? 

 

Terugkijkend denk ik dat ik zo goed in contact stond met mijn lichaam, dat ik op ieder signaal wat het gaf adequaat reageerde. En bovenal, ik stond het mezelf toe om te lummelen. Ik ging slapen als ik moe was. Ik liet mijn man wat meer doen dan normaal. Ik ging zes weken van tevoren met verlof om rustig het huis klaar te kunnen maken voor onze baby. Ik sloot me af voor horrorverhalen over zwangerschap en bevalling. Las alles wat los en vast zat over mooie en bijzondere bevallingen. Liet mezelf masseren.  Gaf me over aan huiselijkheden zoals zelf ravioli maken en alle afleveringen van Grey’s Anatomy kijken. Kortom, ik deed van alles om mezelf goed te voelen. Als ik ’s nachts niet kon slapen, dan bivakkeerde ik gewoon op de bank, keek kookprogramma’s en sliep overdag nog wat. Ik stond mezelf toe om te doen waar ik het meest behoefte aan had. Ik voelde me krachtig en had het gevoel dat ik volledig op mijn lichaam kon vertrouwen. Ook toen mijn bevalling plotseling toch medisch werd en ik in een bed richting de verloskamer werd geduwd bleef ik in mijn eigen bubbel. Al mijn aandacht richtte ik op het opvangen van die stormvloed aan weeën. Dat om mij heen steeds meer mensen werden opgetrommeld en hoogstwaarschijnlijk diverse scenario’s werden doorgenomen, daarvan was ik me nauwelijks bewust. Daar ben ik mezelf tot op de dag van vandaag enorm dankbaar voor. In een stressvolle situatie als deze, ben ik in staat gebleken om bij mezelf te blijven en me niet mee te laten slepen. 

 

Ik realiseer me zeker dat mijn basis goed was. Ik was gezond, zat goed in mijn vel, had een fijne relatie, een prachtig huis. Als er in die basis zaken niet goed zitten, dan is de kans op complicaties en stress tijdens de zwangerschap een stuk groter. Maar dat doet niets af aan het feit dat we door beter naar onszelf te luisteren, stress beter het hoofd kunnen bieden. 

 

Sterk, stoer en dapper

 

Maar wat doen we? We leven op wilskracht. Sterk, stoer en dapper, dat willen we zijn. Onafhankelijk. Je werkt tot het laatste moment door, want dan heb je na de bevalling meer tijd om met je kind door te brengen. Maar als werken spanning oplevert, ben je na de bevalling een groot deel van de tijd kwijt aan het wegwerken van die opgebouwde spanning. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij je kind. Hoe effectief was dat doorwerken dan uiteindelijk? Hoe fijn zou het zijn als je al voor de geboorte je aandacht kunt richten op het opbouwen van een band met je kind?

 

Een ontspannen zwangerschap is wat ik alle vrouwen toewens. En niet alleen voor zichzelf, maar vooral ook voor hun baby. De geboorte is voor een kind al stressvol genoeg, daar hoeft niet nog meer bij.

 

Massage

 

In mijn praktijk vind ik het dan ook een waanzinnige eer om zwangere vrouwen te mogen masseren. Omdat ik weet dat massage verder gaat dan een uurtje ontspanning. Het leert je om dichter bij je lichaam te komen op een moment dat je daar ontvankelijker voor bent dan ooit tevoren. Te ervaren hoe ontspanning ook alweer voelt, zodat je dat gevoel op kunt roepen wanneer je dat nodig hebt. Het laat je energie weer stromen, bereidt je lichaam voor op de bevalling en verlicht zwangerschapsklachten. 

 

Omdat ik natuurlijk ook wel weet dat niet iedereen de tijd en de middelen heeft om iedere week bij mij een massage te boeken, bied ik de workshop ‘Masseer je zwangere vrouw’ aan. Voor alle partners die willen bijdragen aan een ontspannen zwangerschap van hun vrouw. En voor alle vrouwen die weten wat een genot het is om ’s avonds op de bank die voetmassage te krijgen. Succes gegarandeerd.