‘Kennis is trots dat zij zo veel heeft geleerd; wijsheid is bescheiden dat zij zo weinig weet’
William Cowper

Kennis

O, wat was ik trots op mezelf dat ik mijn laatste examens had gehaald! Ik had er hard voor gewerkt, voor dat theorie-examen. En in dat praktijkexamen had ik sowieso alle vertrouwen. Ik had zoveel gemasseerd, er kon echt niets meer mis gaan. En dat gebeurde ook niet. Wat fijn zeg, heerlijk even op mijn wolk uitrusten, genieten van deze mijlpaal en vol vertrouwen in mezelf op weg naar de komende geplande Thaise yogamassages.

Wijsheid

BAM! De dag daarna werd dit hele besef met de grond gelijk gemaakt. Ik maakte kennis met een leraar, en zodra ik hem aan het werk zag, voelde ik tot op het bot dat ik nog maar aan het begin van deze reis sta. Wat was ik plotseling klein. En wat had ik nog een hoop te leren! Dacht ik Thaise yogamassage een beetje te kennen? No Way!

Ik voelde me uit het lood geslagen. Onrustig, kwetsbaar en uit balans.
Maar de beslissing om met deze man verder te gaan was al genomen. Ik wilde zoveel van hem leren als maar mogelijk is.

Na een aantal dagen met deze ervaring in mijn hoofd én in mijn lijf rondgelopen te hebben, heeft het een plek gevonden. Want, hé, hoe realistisch is het eigenlijk om na een opleiding van een jaar te verwachten dat je al gevorderd bent? En hoe fijn dat ik om mezelf te blijven ontwikkelen niet de breedte maar de diepte in kan blijven gaan? Is dat niet exact wat ik zocht? ‘In the beginner’s mind there are many possibilities, but in the expert’s there are few’, is een treffend Japans gezegde.

Weet je, dat het mij zo raakte betekent voor mij dat ik op de goede weg zit. En bij het kruispunt waar ik nu voor stond, gaf het richting. Zo duidelijk dat het niet te missen was.

Kwetsbaarheid is de reis

Meer dan twee weken verder voel ik in iedere cel dat het goed is. Dat Thaise yogamassage mijn weg is. Mijn weg naar mezelf, maar ook naar de ander. Wat een vooruitzicht dat ik daar nog zoveel in kan groeien, terwijl het punt waarop ik nu sta ook al goed is. De basis is stevig en tijdens mijn Thaise yogamassages zie ik mensen groeien en meer bij zichzelf komen. Daar ga ik de komende jaren alleen maar meer mensen blij mee maken. Ik ben ontzettend benieuwd wat deze reis mij gaat brengen –en tegelijkertijd vind ik het angstaanjagend spannend en voel ik me kwetsbaar. En daar komt Brené Brown met haar mooie woorden over kwetsbaarheid me een laatste zetje geven: ‘You can choose courage or you can choose comfort, but you cannot choose both.’ (Zie hier haar inspirerende TED-Talk)

*** Ga jij met me mee op reis? ***