Voeten en Thaise Yogamassage

Enige tijd geleden schreef ik op Facebook en LinkedIn over mijn drive om weer te gaan hardlopen. Ik beschreef de voordelen daarvan voor mezelf: meer focus op ademhaling en lichaamshouding. Was ik daarbij toch zomaar de aandacht voor mijn voeten vergeten! Hardlopen, vooral op oneffen ondergrond, zorgt ervoor dat ik meer contact maak met mijn voeten. Wandelen doet dit trouwens ook, maar dat duurt vaak wat langer. Dat contact met mijn voeten zorgt er weer voor dat ik na een half uurtje rennen helemaal in mijn lijf zit. Wat deze ervaring te maken heeft met Thaise Yogamassage, daar gaat deze blog over. Over voetmassage en masseren met de voeten.

Voetmassage

Een Thaise Yogamassage begint altijd bij de voeten. Via de voetmassage gaan we verder naar de benen, waar we ook veel aandacht aan besteden.
Onze voeten vormen letterlijk onze verbinding met de aarde. Contact met onze voeten maakt ons geaard. Om het maar weer eens te benoemen: in ons dagelijks leven zitten we veel in ons hoofd. De meesten van ons doen werk waarbij ons hoofd daadwerkelijk de hoofdrol vervult. En ook het soepel laten verlopen van de dagelijkse gang van zaken in ons gezin vergt veel hoofdwerk. We regelen, plannen en analyseren de hele dag door. Om nog maar niet te spreken van wat we doen in stressvolle situaties: de stress zetten we vast in ons lichaam en we vluchten naar ons hoofd. Want daar hebben we invloed op, tenminste, dat houden we onszelf voor. Ergens weten we gelukkig wel dat we meer zijn dan ons hoofd. Ook de rest van ons lichaam heeft ons een hoop te bieden, en kan al dat hoofdwerk verlichten en ondersteunen.

Aandacht voor onze voeten betekent aandacht voor onze basis. Doordat we beginnen met een voetmassage kom je snel vanuit je hoofd naar je lichaam. Voel je weer wat waar zit, en ben je beter in staat opgeslagen spanning los te laten. Door de voeten en benen te masseren gaat je energie al beter stromen. Pas daarna is de rest van je lichaam ook in staat om ten volle te profiteren van wat de massage je te bieden heeft.

Thaise Yogamassage met de voeten

In de Thaise Yogamassage is niet alleen een grote rol weggelegd voor het masseren ván, maar ook mét de voeten. Want ook een masseur zit wel eens teveel in zijn hoofd. Als ik dat bij mezelf bemerk, dan schakel ik over op een techniek die voetenwerk vereist. Even van denken naar voelen. Pas dan kan ik volledig in het hier en nu zijn, met mijn aandacht bij mijn cliënt. Voel ik mezelf weer én voel ik mijn cliënt beter aan. Ik vind het heerlijk dat Thaise Yogamassage mij daar zo’n mooie short cut voor biedt.
Cliënten die nieuw zijn bij deze vorm van massage kijken wel eens op van de techniek. Juist omdat we vaak zo afgesloten zijn van onze voeten, vinden we het gek als een ander ons met blote voeten aanraakt. De verbazing –en soms zelfs schrik- maakt meestal al snel weer plaats voor overgave aan het proces, juist omdat het zo’n krachtige techniek is. Ook weer zo’n prachtige ervaring voor zowel masseur als gemasseerde.

Nog meer goeds door voetenmassage

Buiten het feit dat werken met mijn voeten goed is voor mijn focus, is het ook goed voor de rest van mijn lichaam. Ik oefen mijn balans, en gebruik mijn lichaam gelijkmatiger. Nog dagelijks sta ik versteld van wat masseren mij zelf brengt: Ontspanning, energie, een steeds beter lichaamsbewustzijn en meer verbinding met de wereld om me heen. Hoe fijn is dat!

En het begint –en eindigt- dus allemaal bij de voet.